Fraktfritt vid beställning över 900 kr.

Om olivolja

Olivolja

Det flytande guldet

live-tree

Det finns olika typer av olivoljor.

Grekland producerar mer än 430 000 ton olivolja årligen, och mer än 75 % av det är extra jungfruolja, som är den bästa typen av olivolja. Man kan ju tycka då att grekisk olivolja borde fylla hyllorna på supermarket, men så är det inte grekerna står endast för 4% av oljemarknaden.

oliveoil

Greklands olivolja är 75% extra jungfruolja den är oftast av hög kvalité. Extra jungfru olivolja har även mycket goda hälsoeffekter. Tex minskar risken för hjärt och kärlsjukdomar samt sänker kolesterolet samt mycket mer.

En extra jungfruolja kommer från den första pressningen. Man använder inte några kemikalier eller varmvatten den är kallpressad och surhetsnivån måste ligga under 0,8 procent. Ju lägre desto bättre är oljan. Färgen på oljan kan variera och detta beror på när oliverna är skördade och av vilken typ av oliv man har använt.

Greklands olja är känd för sin fina smak.  Ett bra tips är att prova sig fram. Alla oljor har olika smak och doft beroende på vilken oliv man använder och vart olivträden växer. En vanlig oliv som man gör olivolja av är Koroneiki. Den är oftast gräsig i smaken med toner av mandel och kronärtskocka med en pepprig eftersmak. Det låter som man beskriver ett årgångsvin men så är det faktiskt olivoljor kan vara mycket spännande och de varierar i smak.

Oljeprovning är något som är vanligt här i Sverige. Det kan tex gå till på detta vis likt en vinprovning. 

Man berättar om historian om olivträdet om hur man skördar dem. 

Man går igenom olika olivsorter och om hur oljan tillverkas. 

Sen finns det ett protokoll som man fyller i när man gör oljeprovingen där man fyller i vilka smaker, dofter och vilken färg oljan har.

 Det är väldigt spännande och lärande.